Chociaż powszechnie uznaje się, że najważniejszym składnikiem piwa jest chmiel, nie jest to do końca prawdą. Podstawą dobrego trunku jest słód występujący w wielu odmianach. To on wpływa na smak, kolor i rodzaj browaru, a proces słodowania jest bardzo istotny w jego powstawaniu.
Sklep internetowy Malteurop Polska
Słodowanie w skrócie polega na kiełkowaniu ziaren, a to z kolei uruchamia procesy, które w przyrodzie roślina przechodzi w fazie wzrostu. Następnie w określonym momencie procesy te są zatrzymywane, tak aby uzyskać oczekiwane efekty. Słodowanie jęczmienia i pszenicy trwa około tygodnia i można podzielić na konkretne etapy:
- Przygotowanie ziaren, w którego trakcie mają one nasiąknąć wodą. W tym celu namacza się ziarna, zanurza oraz zrasza. Bardzo ważne jest tu odpowiednie natlenianie i wymiana powietrza.
- Uaktywnione podczas namaczania kiełki rozwijają się, dając początek przemianom biochemicznym w środku ziarna. Uwalniane w tym czasie enzymy, w efekcie końcowym sprawią, że słód będzie posiadał bogate właściwości. Najważniejszy w tej fazie jest proces oddychania, a efektem całej procedury jest powstanie słodu mokrego.
- Jest to skomplikowany proces suszenia ziarna, niezbędny do produkcji wysokiej jakości słodu. Następnie poddaje się go prażeniu, co daje pożądany aromat i smak. Na koniec słód ulega ochłodzeniu i takiej formie, w odpowiednich warunkach, może być przechowywany wiele miesięcy.
- Końcowy etap, w którym usuwa się korzonki przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. W momencie kiedy słód opuszcza słodownię, ma postać złotego, suchego i kruchego ziarna. Ostatni etap to transport do wskazanego miejsca przy ścisłym przestrzeganiu zasad higieny i magazynowania.
Słody jasne, ciemne, pszeniczne Malteurop Polska
W wyniku skomplikowanych i wymagających procesów, browarnicy mogą wykorzystywać w produkcji piwa najlepszej jakości słody i cieszyć się uznaniem klientów.
Wśród wielu rodzajów słodu wyróżnić można:
- Słody ciemne – Mep©Cara Munich Light, Mep©Caramel, Mep©Dark,
- Słody jasne – Mep©Ale, Mep©Lager, Mep©Pilsner,
- Słody pszeniczne – Mep©Wheat
- Słody specjalne – BlackSwaen©Black, GoldSwaen©Brown, Swaen©Melany, GoldSwaen©Amber, Swaen©Amber i wiele innych.
Wysokiej jakości słód to zadowoleni browarnicy i piwosze oraz gwarancja stworzenia mocnej marki na rynku piwowarskim.
Sklep internetowy – Malteurop.pl
Zobacz również:
Malteurop – lider w branży słodownictwa
Malteurop – największy producent słodu na świecie
Jesteś Początkującym Browarnikiem? Rozwiń Swój Biznes Z Malteurop!