Home > HANDEL > Słodowanie – czyli jak powstaje najważniejszy składnik piwa?

Słodowanie – czyli jak powstaje najważniejszy składnik piwa?

Chociaż powszechnie uznaje się, że najważniejszym składnikiem piwa jest chmiel, nie jest to do końca prawdą. Podstawą dobrego trunku jest słód występujący w wielu odmianach. To on wpływa na smak, kolor i rodzaj browaru, a proces słodowania jest bardzo istotny w jego powstawaniu.

Sklep internetowy Malteurop Polska

Malteurop Polska słody jasne pilzneński Sklep internetowy1

Słodowanie w skrócie polega na kiełkowaniu ziaren, a to z kolei uruchamia procesy, które w przyrodzie roślina przechodzi w fazie wzrostu. Następnie w określonym momencie procesy te są zatrzymywane, tak aby uzyskać oczekiwane efekty. Słodowanie jęczmienia i pszenicy trwa około tygodnia i można podzielić na konkretne etapy:

słody ciemne Malteurop Polska

  • Przygotowanie ziaren, w którego trakcie mają one nasiąknąć wodą. W tym celu namacza się ziarna, zanurza oraz zrasza. Bardzo ważne jest tu odpowiednie natlenianie i wymiana powietrza.
  • Uaktywnione podczas namaczania kiełki rozwijają się, dając początek przemianom biochemicznym w środku ziarna. Uwalniane w tym czasie enzymy, w efekcie końcowym sprawią, że słód będzie posiadał bogate właściwości. Najważniejszy w tej fazie jest proces oddychania, a efektem całej procedury jest powstanie słodu mokrego.
  • Jest to skomplikowany proces suszenia ziarna, niezbędny do produkcji wysokiej jakości słodu. Następnie poddaje się go prażeniu, co daje pożądany aromat i smak. Na koniec słód ulega ochłodzeniu i takiej formie, w odpowiednich warunkach, może być przechowywany wiele miesięcy.
  • Końcowy etap, w którym usuwa się korzonki przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. W momencie kiedy słód opuszcza słodownię, ma postać złotego, suchego i kruchego ziarna. Ostatni etap to transport do wskazanego miejsca przy ścisłym przestrzeganiu zasad higieny i magazynowania.

Słody jasne, ciemne, pszeniczne Malteurop Polska

słody ciemne pilzneński Malteurop Polska

W wyniku skomplikowanych i wymagających procesów, browarnicy mogą wykorzystywać w produkcji piwa najlepszej jakości słody i cieszyć się uznaniem klientów.

 

Wśród wielu rodzajów słodu wyróżnić można:

 

Wysokiej jakości słód to zadowoleni browarnicy i piwosze oraz gwarancja stworzenia mocnej marki na rynku piwowarskim.

 

Sklep internetowy – Malteurop.pl

 

Zobacz również:

Malteurop – lider w branży słodownictwa

Malteurop – największy producent słodu na świecie

Rozwijasz biznes piwowarski? Nawiąż współpracę z Malteurop – największym producentem słodu na świecie!

Jesteś początkującym browarnikiem? Poznaj ofertę Malteurop – największego producenta słodu na świecie!

Jesteś Początkującym Browarnikiem? Rozwiń Swój Biznes Z Malteurop!

 

  1. Brak komentarzy
  1. Brak jeszcze trackbacków